maandag 11 maart 2013

Low budget lekker eten - Citroentaart

Low budget lekker eten citroentaart landvanmelkenhoning.blogspot.nl
Genieten van lekker eten hoeft helemaal niet duur te zijn. Dat bewijst het volgende recept, afgeleid van BBC Good Food.

Recept voor citroentaart (8 personen)

Boodschappenlijst
Bloem:  € 0,10 (€ 0,39 per kilo)
Kristalsuiker: € 0,19 (€ 0,89 per kilo)
Eieren: € 1,22 (€ 1,35 per 10 stuks)
Roomboter: € 0,45 (€ 0,89 per 250 gram)
Room: € 0,41 (€ 0,55 per 200 ml)
Citroenen: € 1,01 (€ 1,69 voor 5 stuks)

TOTAAL: € 3,38 (€ 0,42 per persoon)





Ingrediënten
Deeg:
250 gram bloem
70 gram kristalsuiker
125 gram roomboter
4 eidooiers

Vulling
5 eieren
140 gram kristalsuiker
150 ml room
Citroensap- en rasp van 3 citroenen

Bereidingswijze
1. Meng de bloem en de suiker in een beslagkom. Verdeel de boter in blokjes en wrijf deze met je vingers door de bloem, totdat het mengsel korrelig wordt.
2. Voeg de eidooiers toe en kneed dit door elkaar. Maak een bal van het deeg, sla deze plat en vouw deze in huishoudfolie. Laat ca. een half uur in de koelkast rusten.
3. Meng ondertussen de ingrediënten voor de vulling, behalve de citroenrasp. Zeef het mengsel en meng vervolgens de citroenrasp er doorheen.
4. Verwarm de oven voor op 160ºC. Haal het deeg uit de koelkast en druk het deeg in een springvorm van Ø24 cm. (Ø26 cm. kan ook, maar dan wordt de taart iets lager). Druk het deeg glad met de bolle kant van een lepel. Prik er vervolgens gaatjes in met een vork. Bedek het deeg met bakpapier en blindbakvulling (bijvoorbeeld rijst of droge linzen).
5. Schuif de springvorm in de oven en bak ca. 10 minuten. Verwijder na 10 minuten het bakpapier met de blindbakvulling en laat het deeg nog ca. 20 minuten garen.
6. Zodra het deeg klaar is, haal je de springvorm uit de oven en giet je de ei-citroenvulling in de springvorm. Bak de taart nog ca. 35 minuten totdat de vulling net stevig is geworden.
7. Laat de taart even afkoelen. Verwijder de taart uit de springvorm en laat verder afkoelen op een taartrooster. De taart is zowel goed te genieten op kamertemperatuur als uit de koelkast. Kan bij de koffie of als nagerecht. Eet smakelijk!

Tips: 
Als je de dubbele hoeveelheid van het deeg maakt kun je de helft invriezen voor een volgende keer.
Het laatste restje slagroom kun je opkloppen en in je koffie doen.
Van de 2 eiwitten die je overhoudt, kun je meringues maken.

1 opmerking:

  1. je hebt alle ingredienten van originele het deegrecept door twee gedeeld, maar de eieren niet. Is dat een vertaalfoutje of opzet?

    BeantwoordenVerwijderen